Göteborg är ju Sveriges näst största stad och givetvis märks det också inom det lokala näringslivet. I näringslivet i Göteborg finner man en mängd stora industrier inom många olika branscher. Här hittar man exempelvis fordonsbranschen med Volvo Group och Volvo Cars vilka faktiskt är de två största privata företagen i Göteborg. De båda företagen har över 100 000 anställda tillsammans och omsätter många miljoner kronor. Aktiebolaget SKF, som bildades år 1907 under namnet Svenska Kullagerfabriken, är ett industriföretag som är en leverantör inom lager och tätningar, och vars huvudkontor ligger i Göteborg. Företaget har över 40 000 anställda.

Andra branscher som återfinns på listan över de största privata företagen i Göteborg är rederibranschen med företaget Stena i främsta ledet, återvinningsbranschen (Stena Metall), pappers- och massaindustri (Cellmark), bilhandel (Bilia), dagligvaruhandeln (Willys), transportbranschen (Schenker) samt läkemedelsgrossisten Tamro. Många företag väljer också att förlägga sina huvudkontor till Göteborg, till exempel Burger King, AstraZeneca, Specsavers och Hornbach. Besök Göteborg.biz för aktuella nyheter om näringsliv i Göteborg.

Sjöfart, fastigheter och textilier

Göteborg har som sagt ett rikt näringsliv, och eftersom staden ligger vid kusten kretsar mycket i och omkring staden om just sjöfart och handel. Göteborgs hamn är inte bara Sveriges största hamn utan även Skandinaviens största. Där transporteras främst olja, containergods och skogsprodukter. Hamnen anses därför vara en oerhört viktig exporthamn och en viktig grund till staden. Givetvis finns även en stor andel passagerartrafik med flera olika färjebolag som trafikerar vattnen i stadens närhet. Redan under 1700-talet var Göteborg ett centrum inom området med bland annat handel med produkter som porslin, kryddor och te från Kina. Under samma århundrade var även Göteborg Sveriges största fiskestad.

Det är dock inte bara sjöfart och handel, eller andra stora industrier som finns inom näringslivet i Göteborg. Staden har nämligen kommit att bli ett fastighetscentrum då flera av Sveriges största fastighetsbolag har sina huvudkontor i just Göteborg. För att nämna några återfinns bland andra Balder, Castellum, Stena Fastigheter samt Wallenstam i Göteborg. Göteborg har också sedan länge ansetts vara ett textilcentrum med företag som Jonsereds Fabriker, Almedahls fabriker och Rosenlunds spinneri. Idag finns dock inte dessa företag kvar utan de har ersatts av detaljister såsom Lindex, MQ och Intersport.

Mångfasetterat näringsliv i Göteborg