En väldesignad webbplats är avgörande för ett företags framgång. Detta gör webbutveckling till en idealisk karriär för dem som är analytiska, detaljorienterade och kreativa, med utmärkt kommunikationsförmåga. Oavsett om man skapar en webbplats från grunden eller använder ett CMS som WordPress, arbetar webbutvecklare för att göra onlineupplevelsen enkel och sömlös för användarna. Efterfrågan på webbutvecklare inom front-end, back-end och full-stack är stor.

För dig som inte är bekant med webbutveckling finns här några användbara definitioner och termer för att komma igång:

En webbplats är en fil som lagras på en server (fancy ord för ”datorer som är värdar för webbplatser”), som ansluter till varandra via Internet – det gigantiska nätverket av miljarder datorer, mobiltelefoner och andra enheter som vi använder varje dag. Datorprogram som är utformade för att ladda och visa webbplatser på din skärm kallas webbläsare eller klienter. Det finns en mängd gratis lärresurser tillgängliga för webbutveckling, inklusive handledning, e-böcker och onlinekurser. Khan Academy, till exempel, erbjuder en mängd olika gratis utbildningsresurser online, inklusive kodningshandledning och lektioner om allt från makroekonomi till linjär algebra till amerikansk historia och till och med webbutveckling.

Webbutveckling är ett komplext område som kräver mer än bara en grundläggande förståelse för programmeringsspråk. Det är viktigt att ta det ett steg i taget och bygga på varje färdighet innan du går vidare till nästa. Detta kommer att bidra till en bättre förståelse och mer behärskning av hela processen. Om du dessutom använder ett ramverk – som Googles Angular eller Facebooks React – kan du skapa din app snabbare och mer effektivt.

Vad är utveckling av webbsidor?

Webbsideutveckling är en komplex process som involverar många olika kodningsspråk och system. Men innan man sätter pennan till pappret eller skriver på tangentbordet måste utvecklingsteamen först förstå vad de vill åstadkomma och vem deras målgrupp är. Detta kallas planering och är en viktig del av varje framgångsrik webbplats eller webbapplikation. Webbsidor visas på din skärm genom program som kallas webbläsare, som laddar och visar webbplatser från servrar som finns över hela världen. Webbservrar är datorer som lagrar och hanterar de data som skapar en webbsida. Internet är som ett spindelnät som förbinder webbservrarna, som i sin tur förbinder din webbläsare och andra webbaserade applikationer.

Sektionen BODY> innehåller allt innehåll som visas på din webbsida, till exempel stycken och bilder. Dessa element har inledande och avslutande ”taggar” som visar var elementet börjar och slutar. Taggar kan också innehålla attribut, som ändrar hur ett element ser ut eller fungerar. Till exempel kan en bildtagg IMG> ha ett attribut alt> som kommunicerar innehållet i bilden till besökare som använder tekniska hjälpmedel som skärmläsare.

Det finns flera verktyg som kan hjälpa dig att skapa din webbsida, bland annat Wix, Weebly och WordPress. Dessa onlineplattformar har användarvänliga gränssnitt med dra-och-släpp-funktioner, vilket gör att även nya användare kan utforma väldesignade webbplatser för sina behov och syften. Vissa har till och med gratis lagringsutrymme och bandbredd samt ett stort utbud av färdiga mallar att välja mellan.

Grunderna för utveckling av webbapplikationer

Webbapplikationsutveckling är processen att skapa en onlinelösning som hjälper till att förbättra affärsverksamheten. Det kan göras med hjälp av olika programmeringsspråk och ramverk, inklusive Ruby on Rails (RoR), Angular, React och Java. Innan du påbörjar ett nytt webbapplikationsprojekt är det viktigt att du har en idé om vilken typ av digital lösning du vill bygga. Detta steg effektiviserar hur du närmar dig utvecklingsprocessen eftersom det gör att du kan ställa tydliga förväntningar på funktionaliteten hos din slutprodukt.

När du har den rätta idén är det dags att börja designa ditt gränssnitt. Oavsett om du väljer att gå old school och använda penna och papper eller dra nytta av en no-code eller low-code mjukvaruplattform, bör din UI/UX-design inkludera wireframing och prototyping för att skapa ritningen för din webbapps design. Det är också en bra idé att göra en marknadsundersökning vid denna tidpunkt, så att du kan förstå din målgrupp och vilka funktioner som gör att din app sticker ut från konkurrenterna.

En väldesignad webbapp kommer att erbjuda en rad fördelar för användarna. Den kan laddas snabbt på olika enheter och fungerar utan att man behöver ladda ner eller installera ytterligare programvara. Den kan också nås via låghastighetsnät som 2G och kommer att vara kompatibel med ett brett utbud av webbläsare. En nackdel med en webbapp är att den kräver internetåtkomst för att fungera, även om PWA:er har försökt att mildra detta problem.

Varför är PHP webbutveckling fortfarande populärt

PHP är ett skriptspråk för serversidan som bäddas in i HTML för att skapa dynamiska webbsidor och interagera med databaser. Det är enkelt, lätt att lära sig och har en lång historia av att användas av många av världens bästa webbplatser. PHP:s syntax är baserad på C och Java, vilket gör det lätt att plocka upp och förstå. Det är ett tolkat språk, vilket innebär att hela bearbetningen av din kod sker på serversidan innan den skickas till användarens webbläsare. Detta gör det mycket säkert, eftersom endast servern vet vad din kod gör.

En stor grupp hängivna utvecklare har byggt många användbara verktyg, resurser och de bästa PHP-ramverken under åren för att göra kodning med PHP mer effektivt och produktivt. Detta hjälpte dem att leverera högpresterande webbplatser, appar och tjänster till sina kunder.

Detta bidrog också till populariteten för php-webbutveckling, och även idag är det fortfarande ett populärt val för att skapa webbplatser och applikationer som tillgodoser ett brett spektrum av användarnas behov och intressen. Från e-handel och sociala medier till infografik och 3D-effekter – php-webbutveckling är ett utmärkt sätt att hålla användarna engagerade på din webbplats eller i din app.

En annan viktig anledning till att php-webbutveckling fortfarande är populärt är att det är ett utmärkt val för att utveckla applikationer som behöver ansluta till databaser. Det stöder alla större databasservrar och levereras med inbyggda funktioner som hjälper till att säkerställa en säker och pålitlig anslutning till backend i din applikation.

Steg för utveckling av webbapplikationer

  1. Nyckeln till en framgångsrik app ligger i att genomföra omfattande marknadsundersökningar.
  2. Detta hjälper till att identifiera användarproblem, deras omfattning och konkurrens.
  3. Nästa steg är att skapa en trådram och prototyp för din webbapplikation med en no-code/low-code-plattform för enklare produktvalidering.
  4. Presentera den för potentiella användare för att få värdefull feedback.
Webbutveckling kan vara en karriär för dig som är analytisk