Den bortglömda pensionen

Varje år pumpas smått ofattbara belopp in på våra premiepensionskonton. Tyvärr är endast en mindre andel pensionssparare aktiva i sina val av fonder och engagerade i premiepensionen. Om du idag räknas till skaran av unga pensionssparare som har ganska många år kvar till pensionsåldern, kan du tyvärr inte räkna med att få mer än halva din nuvarande lön i pension. Det gör att premiepensionssystemet är viktigare för dig som ung än vad det någonsin tidigare har varit.

Premiepensionen är en mindre del av den allmänna pensionen, där även inkomstpensionen ingår. Det går dock inte bortse från det faktum att vi sparare har betydande summor pengar som florerar i PPM-systemet. I genomsnitt har vi 148 200 kronor på våra PPM-konton, vilket gör att premiepensionen bör tas på största allvar.

Förvalta din premiepension aktivt

Du som själv vill pröva lyckan och göra aktiva val, bör välja upp till fem olika aktiefonder. Efter ett år kan det vara en god idé att utvärdera dina placeringar och se vilka fonder som har gått bättre samt vilka du kanske bör byta ut. Att åtminstone en gång per år logga in på ditt PPM-konto på Pensionsmyndighetens webbplats är en god idé. Det är nämligen lätt hänt att man en gång i tiden har valt ett antal fonder och sedan glömmer bort eller ignorerar sitt PPM-konto. Det kan stå sig dyrt att vara inaktiv, vilket gör att du bör ta för vana att logga in på ditt konto exempelvis i samband med utskicket av det orange kuvertet.

Numera kan du ta hjälp av professionella fondförvaltare som Advisor. Advisor erbjuder en komplett tjänst för PPM-förvaltning, där du får en aktiv förvaltning av ditt PPM-konto utan att själv behöva välja fonder och analysera rörelser på världens börsmarknader. Inte minst i osäkra tider som denna kan det kännas bra att luta sig mot en trygg förvaltare. Med en genomsnittlig avkastning de senaste 17 åren som slår den genomsnittliga pensionsspararens snittavkastning med hela 3 procent, känns det tryggt att låta Advisor ta över förvaltningen av dina PPM-pengar. Advisor har lång erfarenhet av PPM-förvaltning och förvaltar även en egen PPM-fond, Advisor Världen.

Den bortglömda pensionen