Det finns otaliga hemsidor på internet med olika funktioner och ändamål. Allt från företag till skolor till privatpersoner har sina egna hemsidor för att sprida sina idéer, konst, varor eller tjänster. Hemsidan är i dagens samhälle en stor och viktigt del av varumärket, oavsett om det är för ett företag eller privatpersoner. Privatpersoner har etablerat sig allt mer på internet med egna hemsidor. Konstnärer av olika slag sprider sin konst, andra personer sina idéer om politik och filosofi och sen finns det de som använder sin hemsida som dagbok i form av bloggar. Att ha en egen hemsida är inget ovanlig idag. Men hur gör man? Det ska vi förklara här.

Det första steget: var, varför och hur?

Det första du måste göra är att bestämma dig var du vill skapa din hemsida. Det finns två möjligheter: Via ett webbhotell eller med en egen offentligt webbserver. Som privatperson och som amatör är rådet att använda sig av ett webbhotell. Du får fortfarande din egen domän och dessutom olika fördelar. Webbhotellet levererar dessutom olika servicefunktioner till sina användare, till exempel en programvara för att designa hemsidan. Tack var det blir det minder arbete för dig och dessutom enklare.

Det andra steget är att fråga dig själv varför du vill ha en egen webbplats. Vad är det du vill sprida? När du har definierat det så blir det lättare att bestämma designen. När ändamålet för webbplatsen är definierad kan du fundera på hur detta ska omsättas grafiskt sett.

Det tredje och sista steget till en klar hemsida är att skapa den, det vill säga webbdesignen. Webbdesignen byggs upp med hjälp av koder som skrivs in i en programvara eller i interaktion med hemsidan på internet. Om du vet något om webbdesign så är det bara att köra igång. Om du inte gör det men ändå vill skapa din hemsida själv så finns det tusentals videoklipp som visar dig hur du skapar olika funktioner och designs. För den som vill låta ett proffs göra jobbet och ör villig att betala finns det många webbdesigner som erbjuder sina tjänster till privatpersoner. Det är bara att googla!

Hur man får besökare

En sak är att skapa en hemsida. En annan är att göra den välbesökt. Naturligtvis speglar antal besökare hur populärt hemsidans innehåll är. Men innan människor kan bedöma det måste de hitta hemsidan. Ett sätt att få besökare är att använda sökordsoptimering. Det är olika taktiker som får din hemsida att komma bland de första resultaten i olika sökmotorer. Det finns professionella som arbetar med detta men också massor av gratis information på internet som hjälper dig vidare hur du ska jobba med denna taktik.

Skapa din egen hemsida