Som ett företag som är verksamt inom vård och omsorg är det särskilt viktigt med förtroendet. Hur man då hanterar sina sociala medier kan vara avgörande för hur det går för bolaget. Det gäller givetvis att det sköts väl, och naturligtvis får ingen känslig information postas någonstans. Så hur jobbar assistansbolag i Stockholm med sociala medier? Vi har tittat på tre olika firmor.

Aktiv assistans

Den första firman vi tittar på har nästan 7 000 likes på Facebook, och uppdaterar sidan regelbundet. Det första man möts av är en omslagsbild på ett barn och och vuxen, både leendes, som ser ut att åka fyrhjuling. I flödet hittar man många inlägg om LSS och hur assistans debatteras i TV och i annan media. Aktuellt i skrivande stund är att en LSS-utredning ska lämnas över till regeringen, som de menar kan påverka branschen stort.

De länkar också till sin egna sida med jämna mellanrum. Till exempel med artiklar, inlägg och nyhetsbrev. Klart är att de lägger ned tid och energi på att hålla sidan levande, och att de har ansträngt sig för att den ska ge ett professionellt intryck.

Nästa bolag vi tittar på har ungefär 600 likes på Facebook. Det är också ett assistansbolag i Stockholm som marknadsför sig som en personlig och familjär aktör. Organisationen är betydligt mindre, och inläggen kommer inte lika tätt om man jämför med den första firman. Här tycks sidan uppdateras ett antal gånger per år, kanske varannan månad i snitt, medan den första firman uppdaterar flertalet gånger i veckan. Även det här företaget kommenterar politiska händelser som rör LSS på sin sida – men alltså inte lika frekvent som den första. Här lägger man uppenbarligen inte ned lika mycket energi som den första firman.

Den tredje firman vi tittar på är ett ganska litet assistansbolag. Sidan har enbart 72 likes och man verkar inte ha lagt ned särskilt mycket tid på Facebooksidan överlag. Den senaste händelsen var våren 2018, då man uppdaterade sitt telefonnummer. Inlägget dessförinnan var julhälsningar år 2016. Precis som med två föregående firmorna, finns vissa politiska kommentarer som rör LSS – men det är enbart ett par enstaka inlägg.

Digitalt arbete inom assistans