När du börjar planera din köksträdgård, kommer du att ha ett brett utbud av grönsaker att välja mellan. Det finns de som kan odlas i en container trädgård samt de som kräver mer direkt solljus. Det finns de som kräver olika vattning och gödsling krav också. Ett bra sätt att börja är att ta en hel behållare för att plantera dina grönsaker i. Detta kan verka som en bra idé i början, men kom ihåg att du kommer att vara mycket mindre benägna att ha saker utvecklas ordentligt i ett sådant begränsat utrymme. Det kommer att ta tid för dem att börja växa innan du har en verklig population av växter.

Odla egna grönsaker

Om du vill odla stora mängder grönsaker, överväga att odla dem på pallkragar för att få ut det mesta av varje anläggning.  Det finns ett antal olika grönsaker som är lätta att odla men kan vara svårt att hänga med. Några av dessa grönsaker inkluderar morötter, selleri, rädisor, lök, ärtor, paprika och squash. När man tittar på de grönsaker som är svåra att hantera, leta efter frön eller knölar som inte kommer att ta samma mängd vatten och näringsämnen som en odlad växt skulle. Anledningen till att vissa grönsaker tar mer omsorg än andra är på grund av hela livscykeln. Dessa inkluderar morötter, potatis, selleri och tomater. Dessa frukter och grönsaker tar längre tid att utveckla. De långa tillväxtcyklerna gör dem svårare att odla än andra grönsaker. När de är redo att skördas, är tricket att göra all nödvändig vård och hantering så snabbt som möjligt. Detta är lättare sagt än gjort för vissa växter, men när anläggningen har börjat producera, då är det bara väntar på skörden framöver. När det gäller grönsaker som måste skördas tidigt, det finns flera tekniker som kan användas för att påskynda processen.

Rensning kan göras för att bli av med ogräset, särskilt om jorden är våt. Kom ihåg att syftet med denna plantering tid är att ge en hälsosam, färsk grönsak. Om jorden är blöt, då vattning kommer att vara mycket viktigt. En solig plats kan användas för växterna som ska odlas, särskilt om växterna kommer att utsättas för solens strålar. Du bör försöka undvika att ha dessa växter vara i skuggan eftersom solen kan skada dem. Denna typ av växt är mer benägna att få sjukdomar än andra som odlas i skugga. Jorden i behållaren bör vara helt fri från ogräs. När detta är gjort kan växterna planteras i jorden som har krattats så att rötterna kommer att ha utrymme att växa. Men du måste vara försiktig med hur mycket vatten som växterna behöver. När det gäller avståndet mellan raderna av växter, se till att jorden är fuktig och lös. Genom att följa detta steg kommer du att kunna ha en stor mängd grönsaker att arbeta med. Du kommer att behöva gödsla växterna samt för att hålla dem friska och producerar.

Innan du flyttar växterna från behållaren, kommer du att vilja kontrollera om det finns några sjukdomar som kan förekomma. Detta är mycket viktigt av två skäl. Den första är att se till att växten kommer att överleva vinter klimatet och för det andra kommer du att kunna hålla skadedjur borta.

Mer trådgårds inspiration finns på denna blogg diyblogg.se.

Grönsaksträdgård – användbara tips för nybörjare